Pluggtips.

~skrev detta torsdag kväll~
 
 
Nu när jag har pluggat nån timme så kom jag och tänka på hur jobbigt det är att plugga. I alla fall för mig, och det är säkert någon mer som har det problemet. Så jag tänkte att jag kunde göra ett inlägg med mina pluggtips. Ska försöka tipsa nått om varje "plugg" alltså typ glosor, inför prov, läsa en text osv. 
 
Det jag har som lättast för sen jag kom på ett speciellt pluggsätt är glosor. Så jag börjar med det. 
 
Glosor: När jag ska lära mig glosor i tillexempel engelskan så brukar jag först skriva upp dom i min glosbok elelr på ett papper som jag drar en linje över och skriver dom engelska orden på en sida och översättningen på den andra sidan strecket. Sedan läser jag igenom dom ungefär 3 gånger innan jag vicker bort ena sidan satt jag bara ser tex. den svenska översättningen och skriver dom engelska orden på ett annat papper, sen byter jag så att jag ser dom engelska orden och skriver dom svenska också fortsätter jag så tills jag kan alla ord. Då låter jag någon förhöra mej, och är det något ord jag fortfarande inte kan då så upprepar jag samma sak som förut. 
Sen brukar jag alltid läsa igenom orden en gång till innan lektionen så jag vet att dom sitter. 
 
Frågor: Om det är tillexempel några frågor du ska veta svaret på kan man ta små lappar och skriva frågan på ena sidan och svaret på andra sidan och sen kan du läsa frågorna för dig själv eller be någon läsa upp dom för dig tills du kan allt :) 
 
Meningar från text: Om du läser en text som det är en massa viktiga detaljer i så är det bästa tipset att highlighta den meningen/ordet. Då kommer hjärnan lättare ihåg det och även varje gång du läser det så tänker du extra på det som har färg på sig och kommer då ihåg det. 
 
Matte: När det gäller matte har jag faktiskt inget bra tips mer än att pluggapluggaplugga! Trycka in det i huvudet och inte ge upp.. På mattelektioner ska du även fråga din lärare om sånt du inte förstår. Förhoppningsvis kan din lärare förklara så att du förstår :) Har själv alltid haft lätt för matte, men sen kom ekvationerna in i allt och jag fattade verkligen ingenting och fick inte godkänt på delen om ekvationer... sen nästa mattekurs samma termin fick jag A på.... Så ekvationer är inte direkt min grej :S 
 
Läsa en text: När du ska läsa en text elelr en bok eller något liknande så kan du sätta dig nånstans där det är bekvämmt, men inte för bekvämt. Tillexempel på golvet på en kudde istället för i sängen. För om man läseer i sängen är det lätt att man somnar ;) 
 
Andra bra tips: 
 

- Jag brukar alltid äta något när jag pluggar. Det kan vara chokladbollar, godis, mat eller något annat. Men oftast chokladbollar eller godis som jag delar i små delar och äter en varje gång jag tillexempel har läst en sida i boken man ska läsa, eller varje gång du förstår något nytt i matteboken, elelr varje gång du kan ett till ord av glosorna osv. Alltså att du berömmer dig själv med små bitar av något du gillar varje gång du klarar något du inte klarat förut. :) 
 
- Stäng av allt som kan distrahera dig. Mobil, dator, TV osv. 
 
- Ha musik i hörlurar OM det funkar för dig. Funkar inte för alla, men en del. :) 
 
- Har du svårt att komma igång med pluggandet? Gör som jag gjorde i torsdags. Kom på en konstig idé om vart du kan plugga och gå dit och sitt/ligg/stå där tills du är klar med det ämnet eller så. Jag gick ju ut på balkongen i snön i mina tunna mjukis kläder och en liten filt och pluggade fysik för jag kunde verkligen inte börja plugga. 
 
- Har du fastnat på en uppgift elelr liknande som inte nån i närheten kan hjälpa dej med så ring en kompis eller din lärare elelr någon annan du tror kan hjälpa dig :) 
 
- Ta pauser ibland. Under pauserna du tar kan du lyssna på musik, kolla på mobilen, springa ett varv runt huset eller vad du än nu vill göra. Se bara till att du fortsätter plugga efter ;) 
 
Detta får räcka för nu. Måste tillbaka till plugget!